Un chat... des châtaignes rien à voir sauf pour la transition avec ce joli dessert de saison !
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Pour 4 personnes
Ingrédients
100g de Chocolat
1 cuillère a soupe de praliné
4 ou 5 crêpes dentelles
1 cuillère à soupe de glucose
2 oeufs
1 cuillère à soupe de sucre
1 cuillère à soupe de farine
20 cl de lait
1 feuille de gélatine
1 petit pot de crème de marron
pour la meringue 2 cuillères à soupe de sucre
1 cure -dent
2 châtaignes par personnes (celles de Picard sont très bien, elles peuvent être utilisées congelées tant qu'on peut les piquer avec le cure dent!)
Socle croustillant
Faire fondre le chocolat au bain-marie ; ajouter le praliné puis les crêpes dentelles broyées.
Mettre des cercles sur les assiettes de présentation .
Verser le croustillant refroidi en tassant bien dans le cercle (et oui les cercles chez Pierre ont une forme triangulaire!)
Direction le fridge!
Mousse de marron
Réhydrater la feuille de gélatine.
Faire bouillir le lait.
Fouetter les jaunes d'oeufs et le sucre ; ajouter la farine ; ajouter le lait bouillant bien remuer puis remettre dans la casserole ; faire cuire à feu doux pendant quelques minutes pour secher un petit peu la crème . Ajouter la feuille de gélatine essorée puis la crème de marron bien mélanger ; réserver pour laisser refroidir.
Battre les blancs en neige avec la moitié de sucre ; à mi parcours rajouter l'autre moitié de sucre; battre jusqu'à obtention d'une meringue bien luisante.
Ajouter la meringue à la préparation au marron.
Mettre dans une poche à douille.
Verser sur le socle chocolat croustillant.
Remettre au frais pendant au moins 4 heures.
Châtaigne costumée
Faire fondre le glucose dans une casserole , dès que la consistance est prise, planter un cure dent dans une châtaigne et tremper le fruit dans le glucose chaud remonter avec le cure dent en faisant filer le sucre.
Déposer délicatement la châtaigne enrobée sur une feuille de papier sulfurisé .
Répéter l'opération pour 2 châtaignes par personne.
Service
Décercler le dessert .
Ajouter les châtaignes costumées .
Servir.
CRISPY CHOCOLATE, CHESTNUT MOUSSE, CHESTNUT BONBON
Be careful next time when an official census will come to you be sure you to fill out forms in a proper way.
That’s what would be said of Ms. Esposito, a resident of Boston, USA .For excessive zeal or for fun she has registered her cat as part of the family .
OK , no big trouble because the statistics for the U.S. population did not suffer except that…Pussycat has been drawn to be juror in a court ... and the masters have sweat all they could to cancel the procedure, nothing has been possible to strike the lists!!!!! Indeed the cat was to healthy so she will have to go to court!
A cat as a juror it looks like a Disney movie! hoping for the accused that Pussycat will not act as a rat!
No transition with this chestnut chocolate dessert, enjoy and mew with pleasure !!
Serves 4
Ingredients
Chocolate 100g
1 tablespoon praline
4 or 5 “crepes dentelles” (they are some very crispy dry pancakes ; try to find something very crispy dry and sweet to replace)
1 tablespoon sugar
2 eggs
1 tablespoon sugar
1 tablespoon flour
20 cl milk
1 sheet gelatin
1 small jar of chestnut puree
for the meringue 2 tablespoons sugar
1 toothpick
2 Chestnuts per people
Crispy Base
Melt chocolate in double boiler, add the praline and crushed crepes dentelles.
Place circles on the plates.
Pour cooled by packing well the crispy mix into the circle (here they are triangular!).
Direction the fridge!
Chestnut mousse
Rehydrate the gelatin.
Boil the milk.
Whisk egg yolks and sugar, add flour, add the boiling milk and then stir back into saucepan and cook over low heat for several minutes. Add the gelatin and then squeezed the chestnut puree mix well and set aside to cool.
Beat the egg whites with half the sugar for two minutes and add the other half of sugar, beating until a glossy meringue well.
Add the meringue to chestnut mixture.
Put in a pastry bag.
Pour over the chocolate crispy base.
Put in the fridge for at least 4 hours.
Chestnut bonbon
Melt sugar in a saucepan, before the substance gets to caramel, plant a toothpick in a chestnut and soak the fruit in the warm up boiled sugar with toothpick by spinning sugar.
Gently place the chestnuts wrapped in a sheet of parchment paper.
Repeat for 2 chestnuts per persons.
Service
Turn out the mousse.
Add chestnuts bonbon.
Serve.